Skip to main content
Please wait...

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda uputio je izraze saučešća povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Hadžema Hajdarevića, koji je preminuo u 68. godini u Sarajevu.

"Ovo je nenadoknadiv gubitak za Bosnu i Hercegovinu i za bosanskohercegovačku umjetnost, te za sve poštovaoce rada i djela velikog intelektualca Hadžema Hajdarevića. Njegova djela ostavila su neizbrisiv trag u našoj kulturi, a Hadžemov odlazak ostavlja veliku prazninu u bh. književnosti. Porodici Hajdarević i prijateljima izražavam iskreno saučešće", kazao je ministar Magoda ovim tužnim povodom.

Hadžem Hajdarević je rođen 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče.

Osnovnu školu je završio u Popovu Mostu, zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, te Studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, te, od obnoviteljskog osnivanja, član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod" .

Radio je kao naučni saradnik u Insitutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Objavio je 12 knjiga poezije, a knjige odabranih Hajdarevićevih stihova objavljene su na brojnim svjetskim jezicima.

Dobitnik je više književnih nagrada, a jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika, te koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika s osnovama gramatike.

Vrsta
Aktuelno

MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA KANTONA SARAJEVO

Reisa Džemaludina Čauševića 1

Telefon: +387(0)33 562-062

mks@mks.ks.gov.ba