Skip to main content
Please wait...

Aktivnosti


(Aktuelno )

Ministar Magoda uputio čestitku OKI "Fantomi" na šestoj tituli prvaka Evrope.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda uputio je čestitku Odbojkaškom klubu "Fantomi" na osvojenoj šestoj tituli prvaka Evrope na Kupu šampiona koji je od 21. do 24. aprila održan u Dresdenu.


(Aktuelno )

(Aktuelno )

Teniski turnir ''Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2017'', na kojem nastupaju teniserke i teniseri do 16 godina, održat će se od 21. do 26. augusta na teniskim terenima "HEAD Teniske Akademije" - CRS Koševo. Kako je na današnjoj press konferenciji organizovanoj tim povodom istaknuto, učešće na ovogodišnjem turniru prijavilo je više od 170 mladih. To je prvi evropski teniski turnir organizacije ''Tennis Europe'' druge jakosne kategorije na prostorima Bosne i Hercegovine, a tek treći u regiji.
Pokrovitelj turnira i ove godine je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo .


(Aktuelno )

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo obezbijedilo je sredstva za besplatnu posjetu posthumnoj retrospektivnoj izložbi slika bh. umjetničkog velikana Mersada Berbera, svim zainteresiranim građanima u periodu 25, 26. i 27. augusta u sarajevskoj Vijećnici.
Izložba pod nazivom "Mersad Berber-Alegorija Bosne" sadrži njegova najvažnija djela nastala u ciklusima od šezdesetih godina do njegove smrti.


(Aktuelno )

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić čestitao je Fudbalskom klubu Sarajevo i Fudbalskom klubu Željezničar potpisivanje Memoranduma o razumijevanju uoči održavanja gradskog derbija u subotu, a kojim su izrazili spremnost na dogovor i želju za rješavanjem nesuglasica iz prethodne sezone.


(Aktuelno )

Skupština Kantona Sarajevo je u izvještajnom dijelu sjednice prihvatila izvještaje o radu i finansijskom poslovanju u protekloj godini 12 javnih ustanova iz oblasti kulture. 


(Aktuelno )

 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić primio je danas direktora i generalnog sekretara Stonoteniske reprezentacije BiH Anesa Alića i Suada Pašića i tom prilikom s njima razgovarao o mogućnostima finansiranja naših najboljih stonotenisera na ekipno evropsko prvenstvo koje se odražava u septembru u Luksemburgu.


(Aktuelno )

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, boravio je u Pekingu, N.R.Kina, od 27.05 - 01.06.2017, na poziv Kineskog instituta za kulturna istraživanja. Svrha posjete bila je učešće na II Forumu kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju zemalja učesnica.


(Aktuelno )

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sufinansirat će troškove trenažnih procesa sportistima koji svoje treninge obavljaju u sportskim objektima KJP „ZOI '84“ i Centra za sport i rekreaciju sredstvima od preko 140.000 KM.
Ovim povodom, danas je ministar kulture i sporta Mirvad Kurić potpisao Protokol o saradnji sa direktorom „ZOI '84“ Midhatom Hubijarom i direktoricom Centra Jasminom Polić.


(Aktuelno )

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo participirat će u troškovima održavanja trenažnih procesa za sve članove 20 sarajevskih sportskih klubova u dvoranama KJP Centar Skenderija. Za te je namjene izdvojeno 362.417 KM, što je definisano Protokolom koji su danas potpisali ministar kulture i sporta  Mirvad Kurić i direktor Centra Skenderija Amer Kapo.


(Aktuelno )

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić primio je Taekwondo reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na ITF Taekwondo Evropskom prvenstvu za juniore i seniore koje se održalo od 20. do 23. aprila ove godine u glavnom gradu Bugarske Sofiji. Naša juniorska reprezentacija osvojila je dvije srebrene medalje, od kojih je u jako teškoj konkurenciji od 35 boraca jednu osvojio taekwondo reprezentativac i član kluba „Taekyon“ iz Sarajeva Faris Svraka, i to u kategoriji do 68 kilograma.


(Aktuelno )

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić upriličio je danas prijem za košarkašice kluba "Play Off" i njihove trenere Gorana Loju i Armina Šećerovića. Ovaj sarajevski košarkaški klub je 30. aprila ove godine osvojio titula pobjednika KUP-a Bosne i Hercegovine, a nakon toga su se plasirale u finale prvenstva u BiH gdje brane titulu prvaka. Plasman u finale su po peti put stekli pravo nastupa u WABA ligi, odnosno u ženskoj Jadranskoj ligi za narednu sezonu.

 


(Aktuelno )

Poštovani,

Prije svega dozvolite da Vam još jednom čestitam na otvaranju istočne tribine stadiona Grbavica, čija obnova je od velikog značaja kako za FK Željezničar, tako i za sve domaće i gostujuće navijače i ljubitelje fudbala u našem Kantonu.

Zbog toga vjerujem da su se svi navijači i zaljubljenici čuvenog sarajevskog derbija radovali subotnjem susretu na Grbavici, a gdje su problemi u organizaciji dolaska gostujućih navijača, nažalost, u sjenu bacili ono istinski važno za sve fudbalere i navijače.


(Aktuelno )

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić posjetio je Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine gdje je sa rukovodstvom ove najeminentnije akademske organizacije u našoj zemlji razgovarao o njenom  radu i problemima.
Osnovana je Zakonom o ANU BiH  iz 1966. godine sa zadatkom da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, organizira naučna istraživanja, te objavljuje radove svojih članova i saradnika.


(Aktuelno )

Usklađivanje kulturnih politika Grada i Kantona, s ciljem što bolje koordinacije i saradnje ovih institucija bila je tema sastanka ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igorom Gavrićem i dogradonačelnikom Milanom Trivićem.


(Aktuelno )

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na 26. sjednici donijeli Zakon o muzejskoj djelatnosti u KS. Ovim Zakonom uređuje se sistematsko istraživanje, prikupljanje, stručna i naučna obrada, čuvanje, zaštita i prezentiranje muzejskog materijala od značaja za Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i općine, kao i nadzor nad zakonitošću rada muzeja i druga pitanja od značaja za muzejsku djelatnost.


(Aktuelno )

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je predstavnike dva najveća sarajevska kluba FK Željezničar i FK Sarajevo. Ispred FK Željezničar na sastanku su prisustovali direktor ovog kluba Mirsad Šiljak i marketing menadžer kluba Emir Dobrača, dok su ispred FK Sarajevo bili prisutni direktorica marketinga Anela Potura i šef Borda direktora Alen Hujić.
Tema sastanka je bila zajednička kampanja za nastup na evropskim takmičenjima ovih klubova.


(Aktuelno )

Novim Zakonom o muzejskoj djelatnosti, koje je pripremilo Ministarstvo kulture i sporta, Vlada KS utvrdila i kao prijedlog uputila prema Skupštini Kantona na usvajanje, uređuje se sistematsko istraživanje, prikupljanje, stručna i naučna obrada, čuvanje, zaštita i prezentiranje muzejskog materijala od značaja za Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i općine na teritoriji Kantona kao i nadzor nad zakonitošću rada muzeja i druga pitanja od značaja za muzejsku djelatnost.


(Aktuelno )

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić upriličio je danas novogodišnji prijem za penzionisane umjetnike, nekadašnje uposlenike kulturnih ustanova sa područja Kantona Sarajevo.
Ovom prilikom, ministar Kurić uručio je prisutnim umjetnicima prigodan poklon i zaželio sretnu i uspješnu nastupajuću 2017. godinu.

MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA KANTONA SARAJEVO

Reisa Džemaludina Čauševića 1

Telefon: +387(0)33 562-062

mks@mks.ks.gov.ba