Skip to main content
Please wait...

Ministar Avdić: Ulaganja u filmsku industriju se višestruko isplate

Dokumentarni film Kiss the Future, koji prati priču o poslijeratnom koncertu grupe U2 – kada su, pred više od 45.000 fanova svirali u oslobođenom Sarajevu, prije nekoliko dana doživio je svjetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, u sklopu Berlinale Specijalnog programa.

Dokumentarac je režirao Nenad Čičin-Šain, scenarista je Bill S. Carter, po ideji Čičin-Šaina i Cartera, producenti su čuveni Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films, te Sarah Anthony za Good Wolves Productions.

Film koji apostrofira pošast nacionalizma u razaranju života, te ulogu umjetnosti kao sredstva otpora i aktivizma podržala su Ministarstvo kulture i sporta i Vlada Kantona Sarajevo sa 86.470 KM, kroz poticaj namijenjen filmskoj industriji.

Povodom uspjeha Kiss the Future  na jednoj od najznačajnijih svjetskih filmskih smotri na svijetu, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić kazao je da je to jedna od potvrda Ministarstvu kojim rukovodi i Vladi KS da se izdvajanje poticajnih sredstava iz Budžeta Kantona za kreativnu industriju, odnosno za finansiranje filmske i TV industrije u Kantonu Sarajevo višestruko isplati.

„Prošlogodišnjim odlukama Ministarstva i Vlade, ne samo da smo povećali iznose za kreativnu industriju, nego smo uveli i potpuno nove mehanizme podrške ovom sektoru po uzoru na najbolje prakse Evrope i svijeta. Uspjesi koji nam redovno donose filmska ostvarenja, poput filma Kiss the Future, pokazuju opravdanost naših odluka da snažno ulažemo u ovu vrstu kreativne industrije. Siguran sam da je uspjeh u Berlinu samo početak, da će film koji prikazuje život urbane zajednice u opkoljenom Sarajevu i dalje nizati uspjehe širom svijeta, a samim tim i širiti priču o nesalomivom duhu Sarajlija tokom agresije“, naveo je  ministar Avdić, te čestitao ekipi filma na Kiss the Future na ovom uspješnom filmskom ostvarenju.

Podsjetio je da je za finansiranje i sufinansiranje domaće produkcije lani bilo namijenjeno milion maraka, dok je kao potpuno novi način podrške filmskoj i TV produkciji iz Budžeta Kantona Sarajevo kroz poticajna sredstva izdvojeno dva miliona maraka.

 

Vrsta
Aktuelno

MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA KANTONA SARAJEVO

Reisa Džemaludina Čauševića 1

Telefon: +387(0)33 562-062

mks@mks.ks.gov.ba