Samer Rešidat: Svim turistima u paketu razgledanja Sarajeva dati kartu za muzej

29.03.2015

Samer RešidatPreuzeto sa www.klix.ba

Novoizabrani ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo je Samer Rešidat iz stranke Demokratska fronta (DF). U razgovoru za Klix.ba Rešidat govori o konkretnim planovima i ciljevima koje namjerava provesti na svojoj novoj funkciji kad je u pitanju unapređenje ove oblasti u Kantonu Sarajevo...

U razgovoru za Klix.ba Rešidat navodi kako je nova funkcija ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo velika čast i obaveza, budući da je ispred njega jedan veoma težak zadatak koji će, iskreno se nada, "obaviti sa zapaženim pozitivnim rezultatima".

Govoreći o svojim ciljevima na novoj funkciji, Rešidat navodi:

"Svaki posao je novi izazov koji se nađe pred čovjekom. Moja ideja je bila da stvorim jedan novi brend i uvedem novi način putovanja za određenu skupinu ljudi, mladih ljudi. U tome sam uspio. Sada su ciljevi drugi i možda malo zahtjevniji, ali ja ne bježim od rada. Moj cilj u ovom mandatu je vratiti Sarajevu ono što je njegovo, a to je da bude centar kulturnih i sportskih zbivanja u Bosni i Hercegovini i regionu".

Uvesti monitoring: Puno novca se bespotrebno troši

Na upit o tome šta je ono što treba promijeniti u oblasti kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, te koje su, prema njegovom mišljenju, najveće manjkavosti, Rešidat odgovara:

"Treba više razgovarati sa ljudima iz struke. Oni se osjećaju odbačenima i gube osjećaj da mogu doprinijeti struci. Imaju mnogo dobrih ideja, ali njih treba sprovesti u djelo. Ja kao resorni ministar treba da budem osoba koja će zajedno sa njima pokušati sprovesti njihove ideje u djela."

Kad su u pitanju konkretni planovi za djelovanje, Rešidat navodi dvije ključne stvari za koje vjeruje kako će u vrlo kratkom vremenu pokazati pozitivne pomake. To su uvođenje sistema rada i monitoringa koji za cilj ima pokazati da ima puno novca koji se bespotrebno troši.

Povezivanje institucija kulture sa lokalnim turističkim zajednicama

Veliki problem predstavljaju kulturne institucije u BiH koje se zbog neriješenog pravnog statusa i činjenice da "ne pripadaju" nikome nalaze u velikim problemima, čime je otežan njihov rad, a egzistencija upitna. Najočitiji primjer jeste zatvoreni Zemaljski muzej.

Rešidat smatra da kulturne institucije za sebe mogu stvoriti dodatne prihode.

"Problem je u sistemu. Zašto krenuti sa poslom kada imate primanja i niste obavezni da stvarate dodatne vrijednosti. Vrlo jednostavnim povezivanjem institucija kulture sa lokalnim turističkim zajednicama stvorit ćete jedan gradski proizvod. Svi turisti koji dolaze u grad u paketu razgledanja grada dobit će kartu za muzej. Ako broj turista pomnožite za cijenom ulaznice od 5 KM, dolazite do cifre od oko 100.000 KM. Ovi iznosi su predikcija na osnovu informacija koje su znatno manje od realnih", navodi Rešidat.

Za kulturu i sport svega 3,8 posto iz budžeta Kantona Sarajevo

U proteklih nekoliko dana koliko obavlja funkciju novog ministra, navodi kako je obavio niz razgovora sa ljudima iz kulture i sporta.

"Svi oni imaju slične probleme, a oni su zapostavljenost ljudi iz struke i njihovo marginaliziranje, nedostatak komunikacije i, naravno, skroman budžet koji je na raspolaganju u Ministarstvu kulture i sporta", ističe Rešidat i pojašnjava kako je budžet Ministarstva kulture i sporta u odnosu na budžet Kantona Sarajevo procentualno 3,8 posto.

"To se mora promijeniti", poručuje.

Na upit o tome kako komentariše različite napise na društvenim mrežama o nedostatku kompetentnosti za funkciju ministra kulture i sporta, kao i protest likovnih umjetnika u kojem su poručili kako "ne žele da im ministar bude neko ko u svojoj biografiji nema ni tri odlaska u pozorište" i ko je u tom kontekstu potpuno nestručan i nepodoban za takvu funkciju, Rešidat odgovara:

"Mislim da je taj protest nastao kao rezultat nedostatka komunikacije. Svoje (ne)odlaske u pozorište, kao sastavni dio svoje biografije, ne bih komentarisao".

Dodao je kako je već obavio sastanak s Alminom Zrnom, predsjednikom Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, te je dogovoreno kako će partnerstvo u projektima biti ključ njihove buduće saradnje.

Sve novosti vezane za rad novog ministra kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, Samera Rešidata možete pratiti na njegovoj oficijelnoj Facebook stranici.