Ministarstvo kulture i sporta će biti aktivno uključeno u projekt Kid's Festival

18.12.2015

Ministar Kurić je kazao da će resorno ministarstvo biti aktivno uključeno u ovaj projekt, a predložio je i mogućnost da djeca učesnici festivala prisustvuju predstavama u Pozorištu mladih.
„Projekt Kid's festivala je od posebnog značaja za naš grad, učinit ćemo sve da osiguramo dobru koordinaciju između ministarstva kulture i sporta, saobraćaja i unutrašnjih poslova kako bi se ovaj 13. po redu festival mogao naredne godine uspješno održati na novoj lokaciji na Trgu Alije Izetbegovića“, istakao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na današnjem sastanku sa Suzanom Prahl, direktoricom ovog festivala. Sastanku su prisustvovali i ministri kulture i sporta Mirvad Kurić i unutrašnjih poslova Ismir Jusko, te predstavnici Ministarstava obrazovanja, nauke i mladih, saobraćaja i Općine Stari Grad.
Prema riječima direktorice Prahl, djeca su naša budućnost, zbog čega smo dužni da njihov festival ovaj put organizujemo u samom centru grada, na kojem će imati mogućnost da pokažu svoje ideje, vizije i znanja.
„Kid's festival više ne bi trebao da se posmatra kao 'posebna planeta' ili 'dječiji svijet', zbog čega smo došli na ideju da naredne godine u periodu od 03. do 06. juna ovu manifestaciju ne održavamo daleko od centralnih dijelova grada, kako se to dešavalo do sada“, rekla je Prahl.
Najavila je da će se određeni programi festivala održavati i u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te da su planirane posjete muzejima i Vijećnici,  posebno za djecu koja dolaze iz drugih gradova.
„Ova manifestacija je meni posebno draga, zato što okuplja djecu iz svih bosanskohercegovačkih gradova, kojima želim da iz našeg grada ponesu najljepše uspomene“, naveo je premijer Konaković.
 „Rad sa djecom za policiju jedan od najizazovnijih, te da će oni biti na najbolji način osigurati festival, ali iskoristiti priliku kako bi se određeni broj policajaca i aktivno družio sa dječacima i djevojčicama“, naglasio je na kraju sastanka ministar Jusko.