Ministar Kurić primio bh. taekwondo reprezentativce: Podrška vašim uspjesima mora biti veća, jer vi predstavljate sve nas

16.05.2017

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić primio je Taekwondo reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na ITF Taekwondo Evropskom prvenstvu za juniore i seniore koje se održalo od 20. do 23. aprila ove godine u glavnom gradu Bugarske Sofiji. Naša juniorska reprezentacija osvojila je dvije srebrene medalje, od kojih je u jako teškoj konkurenciji od 35 boraca jednu osvojio taekwondo reprezentativac i član kluba „Taekyon“ iz Sarajeva Faris Svraka, i to u kategoriji do 68 kilograma. Srebrenu medalju je osvojio i Muhamed Džinović iz kluba „Tigar“ iz Cazina u kategoriji do 50 kilograma. Pored Svrake, na Evropskom prvenstvu nastupili su reprezentativci iz sarajevskih klubova „Taekyon“ Abdulah SarajlićSamra Mršo Ahmed Kadić, te iz „Tornada“ Ajdin Salčin Ramiz Šehović.
Ministar Kurić je, ovom prilikom, naglasio kako ga svaka pobjeda naših mladih sportista čini ponosnim.
“Raduje me kada imam priliku ugostiti ove mlade ljude koji dokazuju da se željom i upornošću mogu napraviti sjajni rezultati. Ministarstvo kulture i sporta KS kontinuirano pomaže klubove i reprezentativne selekcije što će činiti i u narednom periodu, a posebno one koji ostvaruju ovakve rezultate. Ono što stalno naglašavam jeste da se našim sportistima, pored Kantona, mora pružiti veća podrška od drugih institucija, ali i društveno odgovornih kompanija, jer oni predstavljaju sve nas”, istakao je Kurić.
Elvedin Okerić, jedan od trenera Taekwondo reprezentacije BiH naveo je da je naša reprezentacija pokazala da se može nositi sa najboljim takmičarima ovog sporta.
“Na ovom Evropskom prvenstvu nastupila je podmlađena reprezentacija, čiji je ovo prvi nastup. Od 14 reprezentativaca koji su nastupili, samo tri su imali prethodno iskustvo. Međutim naši takmičari su pokazali da se mogu nositi sa najboljim takmičarima koji dolaze iz zemalja koje su u samom vrhu taekwondo sporta. Od šest naših takmičara, nakon što su prošli nekoliko krugova i u polufinalu se borili za medalje, Svraka Džinović su uspjeli ući u finale i postati viceprvaci Evrope”, izjavio je Okerić.
Taekwondo trener Nijaz Džaka naglasio je da podrška Ministarstva itekako znači ovim mladim sportistima.
“Prijem ministra znači mnogo ovim mladim takmičarima, jer im to govori da ima neko ko prati i podržava njihov rad. Do kraja godine imamo još nekoliko međunarodnih takmičenja i državno prvenstvo, a posebno značajan za ovu mladu generaciju bi bio nastup na Svjetskom prvenstvu koje se održava krajem godine u irskom Dablinu. Nakon što se taekwondo sport objedinio prije nešto više od godinu dana u jedan Taekwondo savez BiH, u skladu sa Zakonom o sportu BiH, ovo je za sada prvi veliki rezultat Taekwondo reprezentacije BiH”, potcrtao je Džaka.