Ministar kulture i sporta dogovorio saradnju sa austrijskim ambasadorom Pammerom u realizaciji projekta „2016.-ta godina kulture Republike Austrije u BiH"

15.12.2015

Projekt austrijske ambasade pod nazivom „2016.-ta godina kulture Republike Austrije u BiH“ bila je povod današnjeg sastanka ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića sa austrijskim ambasadorom u BiH Martinom Pammerom.
„Oko 50 konferencija, koncerata, izložbi i drugih kulturnih događaja bit će organizirano tokom 2016. godine u cijeloj Bosni i Hercegovini, a sve s ciljem predstavljanja savremene austrijske kulture“, najavio je ambasador Pammer, te dodao da je planirano da se događaji u okviru godine kulture Austrije u BiH počnu krajem januara.
Ministar Kurić je podržao ovaj projekt i obećao da će se sve kulturne institucije koje su u nadležnosti resornog ministarstva uključiti u njegovu realizaciju.
„Sarajevo će kao multikulturalni grad uvijek biti otvoren za sve kulturne manifestacije i projekte koje dolaze iz drugih zemalja, ali i naša bosanskohercegovačka kultura treba da se promoviše izvan njenih granica“, istakao je tokom sastanka ministar Kurić. S tim u vezi je predložio da se u dogledno vrijeme dani bosanskohercegovačke kulture održe u Beču, gdje bi naši umjetnici mogli da postave svoje likovne izložbe ili održe filmske ili književne promocije, te predstave bh.teatar.
Naglasio je da sve relevantne institucije trebaju da se uključe u organizaciju ovakvih manifestacija, kao i bosanskohecegovački ambasadori i atašei za kulturu.
„Kultura u Bosni i Hercegovini ima mnogo toga za ponuditi. To je jedan od načina da se dovedu ozbiljni investitori koji bi ulagali u kulturne institucije i projekte“, rekao je ministar Kurić.
Ambasador Pammer je obećao da će u okviru svojih mogućnosti pomoći promoviranju bosanskohercegovačke kulture u njegovoj zemlji.