Zlatne sportiste treba nagraditi i tako ih motivirati da nastave u istom smjeru

19.09.2016

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je takmičare Kick-boxing kluba „Panter“ Merimu Bašić, Taru Bohatjuk, Adnana Halilovića i njihovog trenera Redžepa Halilovića.
Ovi sportisti su na 22. svjetskom kupu u kick-boxingu koje se ove godine održalo u Budimpešti osvojili medalje za Bosnu i Hercegovinu. Bašić je osvojila zlatnu medalju u disciplini low kick, Bohatjuk srebro u disciplini light contact, a Halilović bronzu u disciplini full contact. Na takmičenju je učestvovalo 2000 takmičara iz više od 30 zemalja.
Kao i za sve prethodne takmičare koji su osvajali medalje, ministar Kurić organizovao je sastanak i sa ovim zlatnim sportistima te istakao koliko je ponosan na njih.
„Zemlja smo sa mnogo sportskih talenata. Veliki broj naših sportista vraća se sa medaljom za našu zemlju sa prestižnih evropskih i svjetskih takmičenja. Takve sportiste treba nagraditi i tako im dati  motivaciju da nastave u tom smjeru,“ istakao je ministar Kurić.
Trener Halilović je, ovom prilikom, istakao da je izuzetno zadovoljan uspjehom svojih „Pantera“.
„Prije svega želim da se zahvalim ministru kulture i sporta na ovako toplom prijemu, svakom treneru i sportisti ovakva podrška resornog ministarstva mnogo znači. Ministru Kuriću smo izložili naše planove za ovu godinu koje je on podržao. Sviđaju mi se ideje koje ima za unapređenje sporta i smatram da bi s ovim ministrom sport zaista mogao krenuti naprijed. Ministar podržava najbolje sportiste i ovakva klasifikacija se trebala napraviti davno, kako zbog sportista koji donose medalje, tako i zbog ostalih koji će se sada truditi da ih donesu i zasluže podršku ministarstva. Imali smo problem i sa nedostatkom prostora za treniranje naših takmičara koji je zahvaljujući ministru sada riješen“, izjavio je Halilović.
Merima Bašić, sportistkinja koja je donijela zlato u Bosnu i Hercegovinu, je naglasila da ovakavu vrstu saradnje sa ministarstvom do sada nisu imali.
„Model podrške koji je uveo ministar Kurić je za svaku pohvalu. Sportisti koji donose ovako značajne medalje dobili su garanciju da će imati podršku ministarstva i mislim da se sredstva konačno usmjeravaju u prave svrhe. To nam je motivacija da nastavimo u ovom smjeru“, istakla je Bašić.