Teniski turnir "OPEN RCT BARCELONA 1899-SARAJEVO 2016"

11.08.2016

Teniski turnir "OPEN RCT BARCELONA 1899-SARAJEVO 2016", za tenisere i teniserke do 16. godina, održat će se u CRS Koševo od 15. do 20. augusta, a nastupit će 140 takmičara iz 27 zemalja. Pokrovitelj turnira i ove godine je Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Na konferenciji za medije održanoj danas tim povodom obratili su se direktorica turnira Zehra Obarčanin, pomoćnik ministra za sport Miralem Zubović i organizatorica turnira Nerma Turnadžić.

Obarčanin je podsjetila na organizaciju turnira u posljednjih 20 godina i istakla da je to prvi evropski ETA teniski turnir druge jakosne kategorije na prostorima BIH a treći u regiji. Ideja o ovom turniru nastala je u saradnji sa španskim Kraljevskim klubom iz Barcelone RTC Barcelona -1899, klubom sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji Rafael Nadal. Klub iz Barcelone pruža veliku podršku, a zahvaljući njima i sponzorima iz godine u godinu se stvaraju mogućnosti za mlade tenisere i teniserke iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang-listama.

"Na ovom turniru su ranije nastupali renomirani teniseri poput Marina Čilića, Mirze Bašića, Ivana Dodiga,Damira Džumhura, Ine Hadžiselimović, Mervane Jugić Salkić i mnogih drugih koji su doprinijeli visokom renomeu turnira. Oni su dokaz da ovaj turnir stvara šampione ", navela je Obarčanin. Istakla je da organizatorima turnira posebnu čast čini dolazak počasnog građanina Grada Sarajeva i predsjednika Kraljevskog kluba RCT Barcelona 1899 Juana Maria Tintorea koji će pobjednicima uručiti pehare kao poklon Grada Barcelone. Posebnu zahvalnost je uputila Vladi KS i Ministarstvu kulture i sporta za dugogodišnju podršku.

"Ovo je tradicionalni turnir na koji smo veoma ponosni iz više razloga, prije svega jer u njemu učestvuju djeca, što su u njegovom nazivu Sarajevo i Barcelona, dva grada čije je prijateljstvo započelo još u ratu. Važno je i to što naši mladi igrači imaju mogućnost da obezbijede određeni broj bodova na ATP listi kroz učešće na ovim turnirima", istakao je Zubović.

Učešće na ovogodišnjem turniru prijavili su takmičari iz Njemačke, Italije, Rusije, Mađarske, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Turske, Grčke, Austije, Poljske, Crne Gore, Francuske, Kipra, Bjelorusije, Latvije, Holandije, Portugala, Belgije i Bosne i Hercegovine.

Prvi nositelj u konkurenciji juniora je Vitek Horak iz Češke koji zauzima 79. mjesto na rang listi Tennis Europe, dok je Kristian Juhas iz Srbije, koji je na 157 mjestu drugi nositelj. Od juniorki prva nositeljica je Elena Milovanović iz Srbije, dok je Allesia Yosifova iz Bugarske druga nositeljica.

Kako je programom trunira planirano, 14. augusta 2016. godine od 09:00 sati odigrat će se kvalifikacioni mečevi, dok je svečano otvaranje turnira planirano narednog dana 15. augusta u 19:00 sati. Glavni turnir počet će 16. augusta u 09:00 sati. Četvrtfinalni mečevi odigrat će se 18. augusta sa početkom u 09:00 sati, dok su polufinalni mečevi planirani za 19. august u 10:00 sati. Finalni mečevi i ceremonija proglašenja pobjednika održat će se 20. augusta sa početkom u 10:00 sati.