Prijem kod ministra Kurića: Delegacija Ministarstva kulture i turizma italijanske regije Apulia

11.10.2016

Ministrica kulture i turizma italijanske regije Apulia Loredana Capone predvodila je delegaciju koja je bila gost Festivala MESS na poziv ministra kulture i sporta Kantona SarajevoMirvada Kurića.
Ministar Kurić je upriličio prijem za delegaciju iz Italije, a tom prilikom je otvoren razgovor o nizu konkretnih kulturnih projekata koji imaju za cilj kreiranje zajedničkih umjetničkih sadržaja koji će povezati Kanton Sarajevo i region Apulia.
Ministar je predstavio strateška opredjeljenja kulturnog razvoja Kantona Sarajevo sa otvaranjem novih scenskih prostora, u kojem je posebno apostrofirana Scena MESS kao nosilac estetske platforme balkanskog teatra. To je skoro nakon 25 godina prvi scenski prostor koji će biti otvoren u Sarajevu.
Ministrica Capone je najavila ekonomsku podršku ideji ministra Kurića.
“MESS je prvi regionalni pokretač teatra. Da bi mogao zadržati taj status on mora konstantno ulagati i napredovati. Zbog toga je ova ideja oko pokretanja novog prostora i nove scene kapitalna. Sretni smo jer mi i naši gosti iz regije Apulia imamo ista strateška opredjeljenja i to će nam sigurno olakšati saradnju u budućnosti“, naveo je ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.
Saradnja Festivala MESS i Ministarstva kulture i turizma Apulia regiona bit će dio Jadransko-jonske inicijative koji je potpisan 11. septembra sa 12 teatarskih kuća, među kojima je i Scena MESS. Tih 12 teatarskih kuća odlučili su u centar svog projekta staviti balkanski teatar, a za najviše mjesec dana sastat će se ponovo u Apulii u kojem će se odredili okviri projekta.
Sarajevo tako postaje centrom balkanske scenske umjetnosti, ističu u Ministarstvu kulture i sporta KS.