Premijer Konaković i ministar Kurić ugostili Juana Maria Tintorea

22.08.2016

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar kulture i sporta Mirvad Kurić ugostili su 19. 08. 2016. godine počasnog predsjednika „Kraljevskog teniskog kluba Barcelona 1899“ i počasnog građanina Grada Sarajeva Juana Maria Tintorea.

I ove godine ovaj uvaženi i dragi gost u Sarajevu boravi povodom održavanja 20. međunarodnog teniskog turnira za juniorke i juniore do 16 godina „Open RTC Barselona 1899 – Sarajevo 2016“, na kraju kojeg će uručiti pehare pobjednicima koji su tradicionalni poklon grada Barcelone ovom turniru.

Nesebični lični angažman i prijateljske veze gospodina Tintorea sa stanovnicima Sarajeva bili su presudni kada je Evropska Teniska Asocijacija dodjeljivala domaćinstvo našem glavnom gradu i pravo organizacije ovog međunarodnog teniskog turnira druge kategorije, i svrstala ga u svoj kalendar.

„Ovo je dvadeseta godina da dolazim u Sarajevo i svaki put mi je veće zadovoljstvo boraviti ovdje gdje me ljudi izuzetno cijene i vole. Drago mi je da svaki put vidim ljepši i uređeniji grad i napredak ovdje", istakao je Tintore koji je ovaj put bio u društvu domaćina Turnira Harisa Kafedžića i Zehre Obarčanin, svog velikog prijatelja i bivšeg ministra kulture i sporta KS Emira Hadžihafizbegovića te Nerfida Džumhura, oca i trenera trenutno najboljeg bosanskohercegovačkog tenisera Damira Džumhura.

"Sama činjenica da Grad Barcelona podržava jedan ovakav turnir znači da će tako biti i ubuduće", dodao je Tintore, ističući da je ovdje ne samo zbog tog događaja nego i zbog jačanja saradnje ovog grada sa Sarajevom. Podržao je ovom prilkom prijedlog svojih domaćina za unapređenje i razvoj škole tenisa u Sarajevu.

Premijer Konaković je zahvalio dragom gostu na njegovom dugogodišnjem angažmanu u organizaciji i održavanju ovog tradicionalnog turnira, ali i na svestranom zalaganju u promociji BiH i Kantona Sarajevo u svijetu. Najavio je da će Kanton Sarajevo preko Ministarstva kulture i sporta i dalje finansijski podržavati organizaciju ovog turnira.

„Ovom podrškom ali i nizom drugih aktivnosti, pokušavamo uticati na stvaranje boljih uvjeta za rad i trenažni proces naših mladih teniserki i tenisera koji, pokazalo se to najbolje na primjeru našeg Damira Džumhura, svojim kasnijim zapaženim seniorskim rezultatima na najbolji način reprezentuju našu državu Bosnu i Hercegovinu u svijetu“, rekao je premijer Konaković.

"Ministarstvo je ove godine izdvojilo 25.000 KM za organizaciju turnira, što je značajniji iznos u odnosu na prethodne godine", istakao je ovom prilkom ministar Kurić, naglasivši da je zajedničko opredjeljenje jačanje škole tenisa u Sarajevu jer postoje uslovi za to.

Predsjednik Izvršnog odbora turnira Haris Kafedžić je podsjetio da su svojevremeno na ovom turniru svoje prve pobjede ostvarili i sad već proslavljeni igrači Damir Džumhur, Marin Čilić, Mirza Bašić, Mervana Jugić Salkić, Jasmina Tinjić, Aldin Šetkić i brojni drugi.

Naglasio je da je na ovogodišnjem turniru učešće uzelo 80 teniserki i tenisera iz 13 zemalja. Finalni mečevi u obje konkurencije na programu su sutra s početkom u 10:00 sati, uz besplatan ulaz za sve ljubitelje tenisa koji je omogućilo Ministarstvo kulture i sporta KS.

Za podršku organizaciji turnira Kafedžić je ovom prilikom uručio zahvalnice gospodinu Tintoreu, premijeru Konakoviću i ministru Kuriću.