Pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta KS: Rekordan broj prijavljenih za teniski turnir 'Open RTC Barcelona 1899-Sarajevo'

18.08.2017

Teniski turnir ''Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2017'', na kojem nastupaju teniserke i teniseri do 16 godina, održat će se od 21. do 26. augusta na teniskim terenima "HEAD Teniske Akademije" - CRS Koševo. Kako je na današnjoj press konferenciji organizovanoj tim povodom istaknuto, učešće na ovogodišnjem turniru prijavilo je više od 170 mladih. To je prvi evropski teniski turnir organizacije ''Tennis Europe'' druge jakosne kategorije na prostorima Bosne i Hercegovine, a tek treći u regiji.
Pokrovitelj turnira i ove godine je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo .
Resorni ministar Mirvad Kurić istakao je da je ovo ministarstvo svjesno napora i truda koji su organizatori ovog turnira uložili, te je apelovao na sve nivoe vlasti u BiH da finansijski pomognu njegovu organizaciju.
"Svjesni smo koliki napor, volja i resursi su potrebni da se ovakav turnir organizuje. Već smo vidjeli rezultate koje donosi. Pomoći ćemo koliko god možemo, a ja ovim putem apelujem na sve nivoe vlasti da pomognu organizatorima ove značajne sportske manifestacije", naglasio je ministar Kurić.
Ideja o ovom turniru nastala je u saradnji sa španskim Kraljevskim klubom iz Barcelone "RTC Barcelona 1899", klubom sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji Rafael Nadal.
"lako je ovo zvanično sedamnaesti turnir po redu u sklopu našeg članstva u Evropskoj teniskoj federaciji, mi smo sarajevskoj teniskoj publici poznati već dvadeset i jednu godinu. U prethodnom periodu, izgradili smo renome turnira i podigli ga na razinu evropskih teniskih turnira za juniore, što pokazuje i naše članstvo u Tennis Europe i prefiks drugog ranga ", rekao je predsjednik Izvršnog odbora Teniskog kluba ''Tenis Pro 1996'' Haris Kafedžić.
Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić ističe da klub iz Barcelone već dvadeset i jednu godinu pruža veliku podršku ovoj manifestaciji, te da će ove godine počasni gost turnira biti predsjednik španskog kluba Juan Maria Tintore.
"Zahvaljući njima i našim sponzorima iz godine u godinu mi stvaramo mogućnosti mladim teniserima i teniserkama iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama. Velika nam je čast što će Juan Maria Tintore, predsjednik Kraljevskog teniskog kluba RCT Baracelona 1899, pobjednicima uručiti pehare koje donosi kao poklon Grada Barcelone našem turniru", kazao je Hadžimešić.
Osnovni moto teniskih entuzijasta okupljenih oko TK "Tenis Pro 1996" Sarajevo je promocija zdravog odrastanja mladih ljudi, koji kroz bavljenje tenisom stiču navike zdravog življenja.
Poseban akcent dat je animiranju mladih ljudi da kroz dugogodišnju saradnju sa Kraljevskim teniskim klubom iz Barcelone, stvaraju nova prijateljstva sa vršnjacima iz Barcelone i njeguju tradicionalno prijateljstvo dva olimpijska grada.
Po riječima organizatora, ove godine interes za ovaj renomirani evropski turnir prevazišao je sva očekivanja. Prijavljeno je ukupno 175 takmičarki i takmičara iz 24 države, a prijavili su se i teniseri iz SAD-a.
Budući da je osnova na 32 igrača, u konkurenciji je ostalo oko 90 teniserki i tenisera iz 14 zemalja.
Prvi nositelj u konkurenciji juniora je Peter Fajta iz Mađarske, koji zauzima 44. mjesto na rang listi Tennis Europe, dok je Nikola Jevtić iz Srbije, koji je na 37. mjestu, drugi nositelj. Kod juniorki prva nositeljica je Maria Bondarenko iz Rusije, dok je Dorka Drahota Szabo iz Mađarske druga nositeljica.
Na turniru su nastupala neka od proslavljenih teniskih imena, poput Marina Čilića, trenutno 6. tenisera na ATP listi, Damira DžumhuraMirze BašićaIvana DodigaAldina Šetkića,Mervane Jugić - Salkić, Dee Herdželaš i drugih. Prošlogodišnji pobjednici su Kristijan Juhas i Elena Milovanović iz Srbije.