Podrška mladima

30.09.2016

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić upriličio je prijem za nove pripravnike javnih ustanova kulture u Kantonu Sarajevo u zgradi Vlade Kantona.
Ukupno 22 pripravnika dobilo je priliku da odradi svoj pripravnički staž u ovim javnim ustanovama.
Ministar Kurić istakao je ovom prilkom da je ovo jako bitan projekt koji će postati tradicionalan.
„Ovakvi projekti su od velikog značaja, kako za mlade ljude koji godinama na birou čekaju priliku za svoje prvo zaposlenje, tako i za naše ustanove kojima je mlada snaga itekako potrebna. Od ovakvih projekata koristi imaju svi, a krajnji cilj je svakako unaprijediti kulturu i poboljšati kulturne programe za naše građane“, izjavio je Kurić.
On se osvrnuo na projekte koje Ministarstvo provodi u ustanovama kulture, a koji su od velikog značaja za ove  institucije.
„Ranije sam izjavio da će Ministarstvo ulaziti u konkretne i korisne investicije za pozorišta i naše druge ustanove. Za vrlo kratko vrijeme uradili smo rekonstrukciju scene Sarajevskog ratnog teatra, tačnije za dva mjeseca. Ta scena je čekala čak 15 godina na svoju rekonstrukciju. Pozorište mladih također ima novi sjaj, a glumci i osoblje novu garderobu. Radimo konkretne projekte koji se zaista vide, a najveće nam je zadovoljstvo provoditi projekte koji podrazumijevaju ulaganja u vidu ljudskih resursa, poput ovog sada“, izjavio je ministar.
Koliko je ova prilika značajna mladim ljudima potvrdili su i oni sami, koji godinama na birou čekaju šansu.
Mona Muratović, nova pripravnica Narodnog pozorišta Sarajevo,  je glumica koja nikad nije do sada dobila priliku da završi pripravnički staž.
„Jako dobro znam koliko je situacija bila loša u kulturi i koliko je bitna šansa koju nam je ministar Kurić sada pružio. Veliki je ovo korak za nas i za ljude koji su korisnici usluga u kulturi. Završila sam Akademiju scenskih umjetnosti i jako sam dugo na birou. Iskreno se radujem novim počecima u Narodnom pozorištu Sarajevo“, izjavila je Mona.
Mirna Kreso, nova pripravnica Kamernog teatra, 10 godina čeka svoj pripravnički staž.
„Ja sam 10 godina na birou. Više puta sam od tadašnjih direktora sarajevskih pozorišta tražila da mi samo pruže priliku, i uvijek sam nailazila na nerazumijevanje, čak i kada sam tražila honorarne poslove. Obzirom da imam 34 godine, ne mogu vam opisati koliko mi ova prilika znači, da se svojim znanjem pokažem u najboljem svijetlu. Nadam se da ću za vrijeme trajanja mog pripravničkog staža opravdati povjerenje sadašnjeg direktora i ministra Mirvada Kurića kojem se još jedanput zahvaljujem“, izjavila je Kreso.
Aida Dajić priliku da odradi svoj pripravnički staž dobila je u JU Sarajevska filharmonija.
„Već šest godina obavljam poslove isključivo honorarnog karaktera, i ova prilika mi mnogo znači. Za mlade osobe ovo je izvanredna šansa i trebamo je iskoristiti na najbolji način. Hvala ministru Kuriću koji je imao razumjevanja za mlade ljude u ovakvim situacijama“, izjavila je Dajić.
Ministar Kurić poručio je mladim pripravnicima i pripravnicama da je sada na njima da predano i odgovorno obavljaju svoj posao i da njihovo znanje i trud koji budu uloženi u kulturne ustanove neće biti uzaludni.
„Vi ste mladi ljudi na početku karijere i nemojte se povlačiti. Sve što budete radili i svaki zadatak koji dobijete trudite se dati najbolje od sebe, a rezultati će doći sami po sebi. Vi koji ste glumci pripravnici nikada nemojte polovično pristupati bilo kojoj ulozi koju dobijete. Svaku šansu iskoristite maksimalno i neka vam to postane stil života. Želim vam mnogo sreće i uspjeha u radu i nadam se da će Vaš rad doprinijeti poboljšanju kulturnog života u gradu“, izjavio je ministar prilikom današnjeg susreta sa pripravnicima i pripravnicama u javnim ustanovama kulture.