Obilježena četrnaesta godišnjica smrti najboljeg sportiste BiH svih vremena: Mirzu moramo uvijek čuvati od zaborava

10.12.2015

U znak sjećanja na najboljeg bosanskohercegovačkog sportistu svih vremena velikog Mirzu Delibašića, njegova porodica supruga Slavica, sinovi Dario i Danko, te mnogobrojni vjerni i iskreni prijatelji položili su danas cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare. Na ovaj način obilježena je četrnaesta godišnjica smrti velikana bosanskohercegovačkog sporta.
Mirza Delibašić – Kinđe rođen je 09. janura 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968.godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u „Bosnu“. Za "Studente" je odigrao skoro 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978.godine i olimpijski pobjednik 1980.godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres „Jugoslavije“ obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.
Bio je Mirza evropski i svjetski prvak, olimpijski pobjednik, osvojio je u Grenoblu s „Bosnom“ naslov najbolje ekipe na Starom kontinentu. Postao je prvi „neamerički“ košarkaš kojeg je kupio „Real Madrid“. Impresivna biografija, bez ijedne mrlje.
Za samo dvije godine u Real Madridu Mirza Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, čemu u prilog, svakako, najbolje govori činjenica da je njegov nekadašnji saigrač Huan Antonio Korbalan, napisao knjigu  „Razgovori sa Mirzom“.
Vjeran šeheru ostao je i u toku opsade, zahvaljujući se pozivu rukovodstva „Reala“ da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni madridskim rajem. Ostao je da se bori za svoju BiH na jedan drugi način. Bio je selektor košarkaške reprezentacije naše zemlje koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je još uvijek najbolji plasman našeg državnog tima na evropskim takmičenjima.
Možda je najbliži definiciji ličnosti velikog Mirze Delibašića bio njegov učitelj i vizionar šampionske generacije „Bosne“ Bogdan Tanjević, koji je svojevremeno rekao:
 “Nikada nisam upoznao nijednog vrhunskog sportistu, bilo s ovih naših prostora, bilo iz svijeta, koji u sebi nije imao barem trunku zlobe. Nijednog, osim Mirze.“
Na grob našeg velikana cvijeće je danas položio i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić sa saradnicima. Ministar je istakao da se nada da sve što je Mirza uradio za ovu zemlju neće biti zaboravljeno, te je rekao da je ovaj košarkaš osvojio sve što se moglo osvojiti i treba da bude uzor i inspiracija svim mladim sportistima naše države, koji će sa ponosom predstavljati bosanskohercegovačke boje, baš onako kako je to činio on, Mirza, legendarni Kinđe.