Naši momci su za Bosnu i Hercegovinu zlatni momci i za nas će oni uvijek biti zlatni!

21.09.2016

Reprezentativce Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, osvajače srebrene medalje na 15. Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru, te atletičare Dženitu Klico i Dževada Pandžića svečano su na Sarajevskom aerodromu dočekali brojni prijatelji, rodbina i navijači.
U svom petom finalu na paraolimpijadama, na kojima su se dva puta okitili zlatom, bolji od naših reprezentativaca bio je nacionalni tim Irana. Press konferenciju uz doček bh odbojkaša, upriličilo je Ministarstvo kulture i sporta KS. Selektor našeg tima Mirza Hrustemović izrazio je zadovoljstvo što se naš tim iz Rija vratio sa medaljom :
"Iako smo znali da nas u finalu dočekuje posebno jak i pripremljen tim Irana, nadali smo se da ćemo uspjeti preći i tu prepreku. Vjerovatno smo to i mogli uraditi, ali zlato je pripalo boljoj ekipi u ovom meču. Drago mi je da vidim ovdje ljude koji razumiju ovo što mi radimo, da nije bilo lako ni doći do finala ni u njemu izgubiti", poručio je Hrustemović ukazujući na dobre primjere država koji se na ovakva takmičenja spremaju i šalju brojnije ekipe.
Nacionalni tim BiH je trostruki svjetski prvak, osvajač devet titula prvaka Evrope, dvostruki prvak paraolimpijada, a ovo treće paraolimpijsko srebro, iz Brazila donijeli su kapiten tima Sabahudin Delalić, igrači Adnan Kešmer, Mirzet Duran, Armin Šehić, Benis Kadrić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Asim Medić, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibašić i Ermin Jusufović, vođeni selektorom Hrustemovićem i trenerima Ejubom Mehmedovićem i Zikretom Mahmutovićem.
"Zahvalni smo svima koji su nas dočekali i onima koji su pomogli da odemo na ovaj put. U finalu smo došli na megdan Iranu koji je ovaj put bio bolji od nas. U toj utakmici svoj maksimum dali smo u drugom setu, nažalost, nismo imali snage da na taj način okončamo ovu utakmicu", riječi su kapitena Delalića. Safet Alibašić je u ovom meču osvojio najviše poena za naš tim, ali kako sam ističe, jeste da je bilo najviše, ali ne i dovoljno.
"Pred nama su nova prvenstva, idemo raditi kako bi ovdje vratili najsjajnija odličja", poručio je Alibašić. Kako je danas rečeno, ova zlatna generacija i dalje stoji na raspolaganju selektoru i nacionalnom timu, dok se mlađe generacije polako pripremaju za svoje prve velike nastupe.
I ovaj put posebna zahvalnost je iskazana Kantonu Sarajevo koji jedini redovno i u najvećim finansijskim iznosima podržava ovu reprezentaciju.
"Naši momci su za Bosnu i Hercegovinu zlatni momci i za nas će oni uvijek biti zlatni", jasno je poručio u svom kratkom obraćanju ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.